Raddyho rady k vyberu turba

jak na to :-)
Uživatelský avatar
raddy
user
Příspěvky: 4723
Registrován: 05.10.2004, 11:19
Bydliště: Piešťany, Slovensko

Příspěvek od raddy » 09.11.2005, 14:07

Gerox píše:
Martin_534 píše:
raddy píše: urcite nie, pocitame to spravne, pre 2l motor to vychadza okolo 40lbs/min, na 100%. Tlak turba vobec nie je zahrnuty vo vypocte prietoku.
pak se ale koukni do tohodle kalkulátoru http://www.bsmotor.com/turbo/kalkuler.html
a uvidíš, že to s tlakem počítá

ale to je podle me ve vztahu k vykonu...ne k prutoku...nicmene je zajimavy...ze vykon se nemeni kdyz menis turbiny... :roll: 8)
Zmkena kompresora ti len zobrazi jeho mapu, aby si sitam mohol zaniest body prietoku.

Samozrejme, strata v IC a filtry moze byt ina, uvedene udaje su ale vseobecne pouzivane pre vypocet tlakoveho pomeru.

Uživatelský avatar
raddy
user
Příspěvky: 4723
Registrován: 05.10.2004, 11:19
Bydliště: Piešťany, Slovensko

Příspěvek od raddy » 09.11.2005, 14:10

Pani, uzavrime to:

vypocet prietoku: http://www.bsmotor.com/turbo/kalkuler.html
vypocet tlakoveho pomeru:
tlak turba v psi+2 (strata v IC)+14,7
to cele deleno 14.7-0.2(strata vo filtry)

to je vsetko co potrebujete vediet.

Uživatelský avatar
Martin_534
user
Příspěvky: 5408
Registrován: 07.07.2005, 09:20
Bydliště: Praha, CZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin_534 » 09.11.2005, 14:19

ok :-)
jenže tam je problém, že air flow je závislý na tlaku turba

Uživatelský avatar
Martin_534
user
Příspěvky: 5408
Registrován: 07.07.2005, 09:20
Bydliště: Praha, CZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin_534 » 09.11.2005, 14:42

0,70 1,86
0,75 1,91
0,80 1,96
0,85 2,01
0,90 2,06
0,95 2,11
1,00 2,17
1,05 2,22
1,10 2,27
1,15 2,32
1,20 2,37
1,25 2,42
1,30 2,47
1,35 2,52
1,40 2,57
1,45 2,62
1,50 2,67
1,55 2,72
1,60 2,77
1,65 2,82
1,70 2,88
1,75 2,93
1,80 2,98
1,85 3,03
1,90 3,08
1,95 3,13
2,00 3,18

tabulka přepočtu tlaku turba na budíku na poměr p2c/p1c

Uživatelský avatar
raddy
user
Příspěvky: 4723
Registrován: 05.10.2004, 11:19
Bydliště: Piešťany, Slovensko

Příspěvek od raddy » 09.11.2005, 14:58

Martin_534 píše:ok :-)
jenže tam je problém, že air flow je závislý na tlaku turba
Asi rozumiem co myslis.
Tym padom vyratas prietok vzduchu pre dany motor a tlak turba. Ja som to chybne napisal v uvode mojho clanku.
V mape kompresora sa udava tlakovy pomer medzi vstupom a vystupom kompresora na ose Y.
Na ose X je prietok pri danom tlaku turba.
Kalkulator nam da hodnotu napr. 30lbs/min pri tlaku 1.2bar. To je maximalny tlak turba, ktory nam po prepocte na prietok uda polohu na ose X.
Ten isty tlak turba 1.2bar nam dava tlakovy pomer 2.37, ktory nam uda polohu na ose Y.
Spojnica obidvoch bodov nam uda polohu na mape.
Moze to byt takto?

Uživatelský avatar
Hynek
user
Příspěvky: 1124
Registrován: 06.10.2004, 18:47
Bydliště: Plzen

Příspěvek od Hynek » 09.11.2005, 15:07

při otáčkách 7000 OK
ale podle toho programku máš při 3000ot. 13,2lib/min a tlak turba taky 1,2 baru, když si to protněš seš mymo graf u turba T04E-50...

Uživatelský avatar
Gerox
user
Příspěvky: 1346
Registrován: 22.04.2005, 13:22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gerox » 09.11.2005, 15:08

Hynek píše:při otáčkách 7000 OK
ale podle toho programku máš při 3000ot. 13,2lib/min a tlak turba taky 1,2 baru, když si to protněš seš mymo graf u turba T04E-50...
to je vicemene muj problem... 8)

proste jsem nejak furt mimo... :roll: :shock: :lol: 8)

Uživatelský avatar
raddy
user
Příspěvky: 4723
Registrován: 05.10.2004, 11:19
Bydliště: Piešťany, Slovensko

Příspěvek od raddy » 09.11.2005, 15:14

Takze skusim to znova zhrnut:
chybne som napisal, ze prietok vzduchu je nezavysli na tlaku turba, samozrejme je zavysly, dakujem Martinovi za upozornenie :wink: .

Cize aktualizovany postup pri citani kompresorovych map:

Ako prve si urcime aky tlak turba chceme pouzivat, dajme tomu 1.2bar a otacky.
Kalkulator nam vyrata prietok pri tomto tlaku a otackach, teda 30lbs/min a mame bod na ose X.
Potom si urcime tlakovy pomer pre 1.2bar co je 2.37 a mame polohu na ose Y. Priesecnik urci vysledny bod na mape.

Hynek: si si isty ze T3/T4 turbo ma pri 3000ot tlak 1.2bar? :wink: Asi nie, tam bude tlak ovela nizsi....cize musis vediet aky tlak ma turbo pri akych otackach, pokial su tieto otacky nizsie ako minimalne pri ktorych ma turbo uz max. tlak.

Uživatelský avatar
Hynek
user
Příspěvky: 1124
Registrován: 06.10.2004, 18:47
Bydliště: Plzen

Příspěvek od Hynek » 09.11.2005, 15:22

i kdyby si měl 0.6 baru při 3000ot. (což je reálné) jsi na hranici rázů.

mě to netrápí budu točit 5000 a víc :)

Uživatelský avatar
raddy
user
Příspěvky: 4723
Registrován: 05.10.2004, 11:19
Bydliště: Piešťany, Slovensko

Příspěvek od raddy » 09.11.2005, 15:23

Hynek píše:při otáčkách 7000 OK
ale podle toho programku máš při 3000ot. 13,2lib/min a tlak turba taky 1,2 baru, když si to protněš seš mymo graf u turba T04E-50...
pri super50 trim je to v pohode ak sa nemylim.....ak ratas tlak 1bar, prietok je 12 pri 3000ot a pomer je 2, cize si v mape....

Uživatelský avatar
Gerox
user
Příspěvky: 1346
Registrován: 22.04.2005, 13:22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gerox » 09.11.2005, 15:25

no prave podla mna je problem v tom, ze nevieme presne kedy pri akych otackach dosiahne to ktore turbo nami predstavovany tlak...

je pekne ze si nastavim napriklad 1.0 pri 5500 ale v realu ten tlak uz tam moze byt skor alebo uz pri inych otackach...potazmo...by to chcelo vediet presne graf nastupu talku turba...a nie len vysledny maximalny...nie? :roll:

alebo alespon skusit zjistit nejaky pomer medzi otackami motoru a otackami turba...

Uživatelský avatar
raddy
user
Příspěvky: 4723
Registrován: 05.10.2004, 11:19
Bydliště: Piešťany, Slovensko

Příspěvek od raddy » 09.11.2005, 15:28

Gerox píše:no prave podla mna je problem v tom, ze nevieme presne kedy pri akych otackach dosiahne to ktore turbo nami predstavovany tlak...

je pekne ze si nastavim napriklad 1.0 pri 5500 ale v realu ten tlak uz tam moze byt skor alebo uz pri inych otackach...potazmo...by to chcelo vediet presne graf nastupu talku turba...a nie len vysledny maximalny...nie? :roll:

alebo alespon skusit zjistit nejaky pomer medzi otackami motoru a otackami turba...
otacky kompresora zavysia od typu (velkosti) vyfukovej turbiny a pri tych istych otackach motora ale inej turbine budu ine.

Ale vsak nech pozeram ako pozeram, T3/T4 super 50 trim splna vsetky poziadavky 2l motora.......

Uživatelský avatar
raddy
user
Příspěvky: 4723
Registrován: 05.10.2004, 11:19
Bydliště: Piešťany, Slovensko

Příspěvek od raddy » 09.11.2005, 15:45

no ak budeme uvazovat motor ca18det, vyfukovu turbinu T3 AR .48 a kompresor T3 super 60 trim, tak sa da myslim povedat ze pozitivny tlak zacne niekedy okolo 2000ot, pri 3000ot to moze byt tak 1bar, pri 3400 ot. to moze byt tak 1.2bar, podla mojho auta.....

Uživatelský avatar
Hynek
user
Příspěvky: 1124
Registrován: 06.10.2004, 18:47
Bydliště: Plzen

Příspěvek od Hynek » 09.11.2005, 20:52

pri super50 trim je to v pohode ak sa nemylim.....ak ratas tlak 1bar, prietok je 12 pri 3000ot a pomer je 2, cize si v mape....
pokud je ta mapa u super50 trim na první straně správná tak OK.
ale na stránkách http://www.bsmotor.com/turbo/kalkuler.html
je u turba t04e 50 mapa jiná zřejmě to neni super trim, tam se při 3000 nechytáš ...

Uživatelský avatar
raddy
user
Příspěvky: 4723
Registrován: 05.10.2004, 11:19
Bydliště: Piešťany, Slovensko

Příspěvek od raddy » 10.11.2005, 15:58

Hynek píše:
pri super50 trim je to v pohode ak sa nemylim.....ak ratas tlak 1bar, prietok je 12 pri 3000ot a pomer je 2, cize si v mape....
pokud je ta mapa u super50 trim na první straně správná tak OK.
ale na stránkách http://www.bsmotor.com/turbo/kalkuler.html
je u turba t04e 50 mapa jiná zřejmě to neni super trim, tam se při 3000 nechytáš ...
tam je obycajny 50 trim ,nie super 50....

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host